Sunday, October 27, 2013

"Hägring 38" - Om Abraham Tokazier och finsk antisemitism

Målfotot visar Abraham Tokazier (närmast kameran) från klubben Makkabia som kom som en klar etta men klassades som fyra p.g.a den rådande antisemitismen. Det är funktionärerna placerar denne på fjärde plats, en eftergift åt de tyska dignitärerna på läktarna.

Om Abraham Tokazier och finsk antisemitism skriver Kjell Westö i sin senaste bok "Hägring 38" som blev årets hit på bokmässan i Helsingfors.


Målfotot visar Abraham Tokazier (närmast kameran) från Makkabia som kom som en klar etta men klassades som fyra p.g.a den rådande antisemitismen. Det är 
funktionärerna placerar denne på fjärde plats, en eftergift åt de tyska dignitärerna på läktarna. 30 000 människor såg loppet, ingen av de reagerade då och inte heller under de gångna 75 åren.

Finland skulle organisera Olympiaden 1940 (efter sommarspelen i Tyskland 1936). Det hade ägt rum vid Helsingfors Olympiastadion som stått klar sedan 1938.

Helsingfors Olympiastadion kom dock till användning vid Finnkampen 1940, där även Tyskland fanns med som tredje deltagande nation, vid sidan av Sverige och Finland. "Hur eljest" skulle jag kommentera det idag (finlandssvenska).


75 år senare har Tokazier fått upprättelse, inte minst tack vare Kjell Westös Hägring 38. 


De nya riktiga resultaten publicerades efter 75 år. Abraham Tokazier var först, Toivo Häkkinen i andra, Aarre Savolainen i tredje och Torsten Avellan på fjärde plats. Alla behåller sin ursprungliga tid elevel sekunder exakt. Vem var femte löparen vet jag inte just nu men undersöker det!


Målgången

  • "Verkliga" mållinjen är den första kanten på den vita linje som är målad på banan.
  • Vid målgång räknas placeringar och tider efter när den främsta delen av "bålen" ("torson") nått fram till det tänkta lodräta planet genom den "verkliga" mållinjen.
  • Man behöver alltså inte passera mållinjen utan det räcker med att nå linjen.
  • Målgångssituationer är - framförallt på sprint - ofta nästan omöjliga att reda ut "med blotta ögat". Till sin hjälp har funktionärerna därför nu vid nästan alla tävlingar ända ned på lokal ungdomsnivå en målkamera.





Vid målgång räknas placeringar och tider efter när den främsta delen av "bålen" ("torson") nått fram till det tänkta lodräta planet genom den "verkliga" mållinjen. Målfotot visar Abraham Tokazier (närmast kameran) från klubben Makkabia som kom som en klar etta men klassades som fyra p.g.a den rådande antisemitismen. Det är funktionärerna placerar denne på fjärde plats, en eftergift åt de tyska dignitärerna på läktarna.
Jesse Owens kom etta på 100 meter och fick sin olympisk medalj i Berlin 1938, detta trots att Hitler såg loppet.

















Abraham Tokazier f. 28 Sep 1909 d. 7 Apr 1976 begravd Stockholm, Sweden (Sverige)